top of page

VEHKA

Näyttelijä, muusikko

Vehkan ensirakkaus ja bravuuri on musiikki-improvisaatio, minkä vuoksi hän liittyi Läsnikseen improvisoidun musikaalin ensimmäistä esityskautta varten syksyllä 2018. Viidentoista vuoden klassisen musiikkikasvatuksen nenä nuotissa nyhvertämisestä irti päästäminen tuntui vapauttavalta, ja puhallinorkesterien SM-kisat ja kansainväliset kuorokilpailut vaihtuivatkin hujauksessa improlavoihin ympäri Suomea. Musiikki inspiroi Vehkaa myös näyttelijäntyössä, ja tähän mennessä hänen koskettavimmat improroolinsa ovatkin olleet vielä 57-vuotiaana isoäitinsä luona asuva rokkitähti, itäsaksalaisen punkkari-isänsä perinnön kanssa rauhan tekevä nuori DJ sekä laulava lihansyöjäkasvi. Leipätyöltään Vehka on gradua vaille valmis kulttuurihistorioitsija ja museotyöläinen, joka herättää eloon minkä tahansa menneen ajan.

 

Improssa ihaninta uteliaan ja akateemisen Vehkan mielestä on se, että kaikki on relevanttia. Vaikkapa oma rakkaus vanhoihin scifisarjoihin voi päästä yllättäen valloilleen ja tulla iloksi ja hyödyksi kaikille, kun yleisö valitsee esityksen tapahtumapaikaksi avaruusaseman. Myös runomittojen on oltava hallussa: eihän sitä tiedä, milloin päätyy improvisoimaan nelipolvista trokeeta Tauskin syntymäpäivistä. 
 

LÄSNÄOLOPAKKOLAISET VEHKASTA:

“Vehka on knoppitietojen mestari ja laulun lahja improlavoille. Hänen improsupervoimansa on se, että kun muut esittävät tietävänsä mistä puhutaan, Vehka tietää mistä puhutaan. Tämä näyttäytyy mm. niin, että hän pystyy laulamaan lennosta levyllisen improvisoituja, saksankielisiä DDR:n aikaisia hittibiisejä tai kuvailemaan tarkasti miten jotain 1800-luvun esinettä käytettiin.”

 

“Vehkalla on lavalla aivan oma läsnäolonsa, varmuutensa ja karismansa. Vehka uskaltaa aloittaa biisin täydestä hiljaisuudesta tai sännätä lavalle hahmossa, jollaista kenellekään muulle ei ole tullut edes mieleen.”

 

"Vehka on tajuttoman musikaalinen, ja hänen ilmiömäisen upea ja tarkka laulunsa saa Läsniksen improbiisit kuulostamaan ihan oikeasti kauniilta musiikilta."

 

"Vehkan vahvuudet improajana ovat herkkyys sekä sivistyneisyys, eli järki ja tunteet. Vehkan hahmot ovat tästä syystä aina uskottavia ja kokonaisvaltaisia. Lisäksi Vehkan musiikkiosaaminen on aivan omaa luokkaansa."

 

"Vehka on musiikin ja improlaulun mestari, jonka rytmis-harmoninen lahjakkuus leviää myös näyttelijäntyön puolelle. Hänen hahmonsa ovat kirjavia, uskottavia ja sympaattisia. Vehka tuo Läsniksen esityksiin järjestystä ja välillä paljon kaivattua realismia"

 

“Vehka on impron renessanssi-ihminen, jonka inhimilliset ja samastuttavat hahmot kuhisevat osuvia ja kutkuttavia yksityiskohtia. Musiikki-improvisaatiossa Vehkan upean puhdas laulu, tyylikkäät ja taidokkaat melodiat ja kadehdittava kokonaisuuden taju taas loihtivat lavalle ainutlaatuisen tunnelman kerta toisensa jälkeen.”

Minä vuonna aloitit Läsniksessä?
2018

Erityistaidot & harrastukset:

Kulttuuriperintö, knoppitieto, kuorolaulu

Improon liittyvä koulutus:

2019 Elina Kilkun Huonon teatterin työpaja
2022 Iiro Ollilan musiikki-improvisaatiokoulutus

2023 Kaisa Kokko-Palmerin pitkän impron dramaturgia -koulutus
2023 Elina Stirkkisen hahmotyöpaja

2023- Suomen Improvisaatioteatterit ry:n jäsen

edustus-vehka.png

IMPROVISAATIORYHMÄ LÄSNÄOLOPAKKO

bottom of page